Utolsó kommentek

2009.01.27. 10:37 szixi

Magyar Kultúra Napja

Címkék: magyar kultúra napja

Nem tudom, meddig lehet egyre magasabbra szárnyalni. Aki tagja, vagy az utóbbi időben vendége volt iskolaközösségünknek, vagy egyszerűen csak olvassa ezt a blogot, esetleg  nézi az indafotós képeket, tapasztalhatja, micsoda energiák működnek itt nálunk, mennyi érdekes, szórakoztató, tanulságos vagy összekovácsoló program „rendeződik”, mennyi új kezdeményezés születik.


A legutóbbi, a jan. 22-ei, néhány régebbi hagyomány összefésülésével és sziporkázó új ötlet hozzáadásával  Pap Adrienn tanárnő fejében „álmodódott meg”, és a tanárkollégák valamint a diákok lelkes közreműködésével öltött testet. A Magyarság Diáknapot, a Himnusz születésnapját ünneplő Magyar Kultúra Napját és a tavaly útjára indított ZID-et (Zenés Irodalmi Délelőtt/Délután) megspékelték egy kis projektfeladattal, kvízzel, képzőművészeti irodalmi és helytörténeti kiállítással, prezentációval,  interaktív színházzal, zenehallgatással, filmvetítéssel  és kézműveskedéssel, és ezekből olyan svéd- illetve jelen esetben magyarasztalt terítettek, amelyről mindenki kedve, ízlése, étvágya szerint csemegézhetett.
Telitalálat volt a magyar történelem egyes korszakaiból készített osztályprojektek ötlete (készült jurta, retrós tárgygyűjtemény, portréalbum, házmakett, stb),  a műveltségi feladatlap (összeállította: Körmendi Krisztina tanárnő, 1. helyezett lett a 14. osztály), a prezentációk (Lukács Balázs a globalizációról, Mészáros Gergő a honfoglaló magyarok harcmodoráról, Fóti Gábor a doni katasztrófáról), felemelő élményt nyújtott a szavalók, énekesek és zenészek előadása (Áchim Éva népdal, Tokodi Zsófia zongora, Tóth Alexandra és Pfléger János szavalat, külön gratuláció illeti a Fesztyből érkező Jordán Zsófiát, a petőfis Oszlánczi Zsófiát (képünkön) és a bozsikos László-ikreket, Katát és Attilát) és  méltó dísze az aulának a tablókból rendezett, és még vendégkönyvvel is felszerelt kiállítás (Tamás Krisztina és Bittmann Klaudia a nyelvemlékeinkről, Szénási Kitti, Áchim Éva és Klányi Klaudia a Himnuszról, Pap Adrienn tanárnő Széchenyiről, Czakó Bernadett Jókai és Komárom kapcsolatáról, Ferencz László és Válint Zoltán tanár úr a komáromi utcanevekről és viselőikről készített tanulságos és dekoratív tablókat). Aki részt vett a Jászai Színház Szorongás Orfeum című előadását követő beszélgetésen is, az biztosan élethű képet látott napjaink kultúrájáról a felvillantott tükörben.


Nagyszerű nap volt ismét, amikor jó volt széchenyisnek lenni! Köszönet érte Pap Adrienn kolléganőmnek a  szárnyaló ötletekért, a hitért és a mintaszerű szervezésért, összes kollégámnak a zökkenőmentes lebonyolításért, beleértve a tereprendezést, a feladatlapok értékelését, a vendégek fogadását, a technika biztosítását és a tanulók felügyeletét is, a diákoknak a lelkes közreműködésért és Pirityi Katalin tanárnőnek  a suliszínházba fektetett rengeteg munkájáért.


Külön köszönetem  „bevállalós” kollégáimnak, akik a műveltségi feladat díjaként különféle „bulis” ajándékokat ajánlottak fel: az 1. helyezett szakképzős osztállyal Körmendi Krisztina szalonnát fog sütni, Ferencz László kirándulni, Nagy Béla pedig éjszakai túrára megy. A 2. helyezett 13/a -val Szombath Alexandra még egyezteti a programot, Pap Adrienn  bográcsozni fog az iskolaudvaron, a 3. helyezett 11/a-t pedig Balla István viszi biciklitúrára. :-)

Szöveg: Horsa Zsuzsanna, Kép: Ambruzs Péter Attila

Képek: http://indafoto.hu/szixi/magyar_kultura_napja_2009

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szixi.blog.hu/api/trackback/id/tr61905684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása