Utolsó kommentek

2010.03.18. 14:35 szixi

JA Titan gazdasági vetélkedő [Frissítve]

Címkék: verseny közgazdaságtan

A következőkben a JA Titan vetélkedővel ismerkedhetnek meg, egy tanár és egy diák szemszögéből. Elsőként lássuk Prohászka Sarolta Tanárnő írását:

A Junior Archievement Magyarország (JAM) által szervezett JA Titan egy angol nyelvű gazdasági szimulációs játék.

Egy képzeletbeli vállalkozás vezetői posztját kell a játékosoknak betölteni és profitot eredményező döntéseket hozni. Egy körben 8 csapat mérkőzik meg egymással, ez a harc nem egyszerű, hiszen hosszabb távú stratégiai elképzeléseknek megfelelően, sok szempontot figyelembe véve kell a taktikai lépéseket megtenni.

Iskolánk 5 csapatot indított ezen a vetélkedőn, ragyogó eredménnyel végeztek: 3 csapat továbbjutott az országos döntőre. A csapattagok: Áchim Éva, Iglódi Attila, Oláh Balázs – Lukács Balázs, Mészáros Gergő, Sauerbrei Benjamin – Horváth Gergő, Gombik László, Ódor Martin.

A Budapesten sorra kerülő fordulón nagy a tét, a legjobbak a következő tanévben részt vehetnek az országok közötti megmérettetésen.
A játék izgalmas, szórakoztató, segíti a résztvevők gazdasági szemléletének kialakítását.

Prohászka Sarolta

Most pedig következzen Lukács Balázs 12. a osztályos tanulónk írása:

Pár hónapja egy üzleti gazdaságtan órán Saci néni ajánlotta a versenyt, és Gergővel örömmel jelentkeztünk. Annyit tudtunk csak, hogy ez egy számítógépes vetélkedő, ahol a feladatunk nem kevesebb, mint egy „saját” vállalkozás irányítása. Beszerveztük a Benyust is, így összeállt a csapat és kezdetét vette a felkészülés az első fordulóra. Hosszú órákat töltöttünk különféle számításokkal, és gazdasági helyzetek modellezésével, hogy minden eshetőségre felkészüljünk.

A játék interneten keresztül működött. Minden héten megkaptuk a vállalatunk aktuális helyzetével kapcsolatos információkat egy lapon, és ezek alapján kellett a döntéseket meghozni, és elküldeni e-mailben, a verseny szervezőinek.

Nyolc „cég” versenyzett egyszerre a nagyobb piaci részesedésért és a magasabb profitért. Múltak a hetek, és egyre nagyobb izgalommal vártuk, hogy az a bizonyos papír megérkezzen, és újra belevethessük magunkat a tervezésbe. A sok munka meghozta gyümölcsét, az utolsó körre sikerült az első helyet is megszereznünk, így bejutottunk az országos döntőbe.

Az új megmérettetés Pesten lesz március 25.-én. Nagyon készülünk rá, és reméljük, hogy hasonló szép eredménnyel zárjuk ezt a fordulót is. A cél a nemzetközi döntő!

Lukács Balázs

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szixi.blog.hu/api/trackback/id/tr291849731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pap Adrienn 2010.03.19. 12:24:14

Gratulálunk és drukkolunk a következő körre!:)
süti beállítások módosítása