Utolsó kommentek

2009.09.01. 10:19 h.orsi

TANÉVKEZDÉS

Címkék: tanévnyitó


Ha őszinte akarok lenni, az a helyzet, hogy tudtam volna mit kezdeni még 1-2 hónapnyi szünettel. Feltételezem, ezzel nem vagyok egyedül. Néhány újabb könyv elolvasása, egy-két jó kirándulás, strandolás, beszélgetés a barátokkal, rokonokkal, bulizás, mozizás – szóval lenne mivel elütni az időt tanárnak és diáknak egyaránt.


Egyszer azonban minden jó dolog véget ér. Természetesen csak azért, hogy valami más – és mivel én javíthatatlan idealista vagyok – hiszem, csak azért, hogy valami legalább olyan jó, esetleg még jobb kezdődhessen helyette. Például egy új tanév. Talán furcsa a jót és az iskolát így egymás mellett említeni, de azért én tudom, amit tudok, láttam, amit láttam. Msn-en továbbküldött híreket az új osztálytársakról, a régiek új frizurájáról vagy barátnőjéről, barátjáról, harsány üdvözléseket, széles kézfogásokat a tankönyvosztásra várók soraiban, és –igen – láttam tanárok felé küldött barátságos mosolyokat is. És akkor még nem is beszéltem tanárkollégáimról, akiknek a lelkesedését a tanévnyitó értekezleten már vissza kellett fogni. Olyan sok új programot szerettek volna ugyanis bevezetni , hogy az már önmagukra nézve lett volna veszélyes.
Szóval mindezekből ítélve talán közösen megelőlegezhetnénk egy kis bizalmat ennek az új évnek. Én úgy érzem – és az eddig rendelkezésemre álló adatok is erre utalnak, hogy rendkívüli évünk lesz.  Nagyon sok, igazából rekordmennyiségű jelentkező közül választhattuk ki azt a 74 kilencedik évfolyamos és 38 szakképzős tanulót, akiket most nagy szeretettel köszöntök. Legmerészebb álmainkat is felülmúlóan sokan jelentkeztek hozzánk, aminek köszönhetően indítunk általános tanterv szerinti és nyelvi előkészítős osztályokat (az utóbbiban angolos és németes csoportot is), a szakképző évfolyamon pedig informatika és közgazdaság szakirányú képzéseket is. Az előbbiben részt vevők 2 év múlva informatikai hálózattelepítő és –üzemeltető képesítés, az utóbbiak pedig 1 év múlva pénzügyi és számviteli ügyintéző szakképesítés birtokában fognak végezni.  Ez a megyei viszonylatban is figyelemre méltó beiskolázási eredmény mindannyiunk érdeme. Köszönhetjük a szilárd alapoknak, amire a  nagy elődök az iskolánkat építették és a szorgalmas állagmegóvásnak, amivel a nagy utódok a falakat erősítették. Része van benne a tavalyi év tudatos marketingtevékenységének, és ilyenformán bátorítok mindenkit, aki csak egy kicsit is öregbítette az iskola jó hírét, terjesztette a hírnevét, hogy nyugodtan könyvelje el ezt a sikert a saját személyes sikerének is.
Szóval egy bénultságából feltámadt, új erőre kapott iskola sorsát, és benne a mi saját sorsunkat irányítjuk közösen. Csak rajtunk múlik, hogy mit hozunk ki belőle. Aki szárnyakat kapott, az ne érje be a csoszogással, hanem akarjon és merjen repülni.
Én a magam részéről pl az idei munkaterv összeállításával igyekeztem a kedvező repülési feltételeket biztosítani. E munkatervben szerepelnek régi, jól bevált hagyományok (gólyatábor, gólyabál, szalagavató, DÖK nap), újraértelmezett hagyományok (Magyarság nap) és a tavalyi évben megálmodott és folytatásra érdemesnek bizonyult  rendezvények (adventi ráhangolódás , Széchenyi bál, Ki mit tud). Újdonság lesz az áprilisban megrendezendő Széchenyi hét.
Az iskolai élet persze nemcsak ünnepekből áll. Minőségét a hétköznapi  kitartó, következetes munka és annak számadása határozza meg. E számadásra egyik remek alkalom lesz az idén is az érettségi.
Ami újdonság, hogy az október-novemberi előrehozott ill. javító középszintű érettségi vizsgák megszervezésére, lebonyolítására a mi iskolánkat kérték fel. Tanár kollégáimnak vélhetően sok többletmunkát fog jelenteni, de az elismerésnek mindannyian örülünk.
Az év újdonságai között megemlítem még, hogy kollégáim nagyon sok kötelező továbbképzésen fognak részt venni (túlnyomórészt a szabadidejükben, hét végén), hogy lehetőségünk van néhány szakkör indítására (matematika, közgazdasági tárgyak, esetleg orosz vagy ún. világmegváltó) és hogy a szakképzősök az idén fognak először új, modulrendszerű OKJ-s tanterv szerint haladni és vizsgázni.
Nem mutattam még be az új osztályfőnököket. A 9/a-sokat Hókné Szelőczei Anna angoltanárnő gondjaira bíztam, a 9/b-sek Balogh Imre informatika tanár lelkesedéséből meríthetnek, a szakképzősök pedig, mint mindig, Prohászka Sarolta közgazdásztanár gondoskodó szeretetére számíthatnak.
Az újonnan beiratkozott tanulókkal együtt a többieket is arra kérem, hogy  használják a szárnyaikat arra, amire azok valók. Nem legyintésre, hanem egymást erősítgetve egyre magasabbra szárnyalásra. Mindeközben azonban tartsák tiszteletben tanáraik és egymás méltóságát, munkához és tanuláshoz való jogát, és tartsák be a szabályokat, hiszen azok nem öncélúak, hanem a békés egymás mellett élés kereteit biztosítják. Lélekben is legyenek fiatalok, azaz legyenek lelkesek, kezdeményezők, tettrekészek. Továbbra is bátran forduljanak hozzám ötleteikkel, javaslataikkal, esetleges problémáikkal.
A közös céljaink eléréséhez mindannyiunknak sok energiát és kitartást kívánok, és ezzel a 2009/2010-es tanévet megnyitom.
 
Horsa Zsuzsanna

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szixi.blog.hu/api/trackback/id/tr321352451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pap Adrienn 2009.09.05. 09:55:43

KISGÓLYÁK!:-)
Remélem, születik az idei első nagy eseményről beszámoló egy "gólyatollból" hamarosan! A legújabb évfolyamunk is remek, úgy tűnik!:-)
Élményteli gólyatábor volt még vendégként is!
Köszönjük a szervezőknek!
süti beállítások módosítása