Utolsó kommentek

2008.12.30. 12:15 szixi

Zene nélkül?

Címkék: énekkar

Van egy kis csapat az iskolában, akinek a tagjai közt tanár és diák is van. Mindenki önkéntesen. Sőt egy-egy műsorra szegődnek hozzánk alkalmi énekesek is. Nevezzük énekkarnak, bár a létszám, a repertoár, s talán az összetétel sem a szokásos.

Szerdánként összegyűlünk, hogy felkészüljünk a soron következő feladatra. Merthogy az van bőven: tanévnyitó, október 23., adventi ráhangolódás, karácsony, a magyar kultúra napi rendezvény, március 15.,  költészet napja, ballagás, tanévzáró.

Műsoronként 5-10 dal.  A komoly műfajúakból is, de főleg megzenésített versek és populáris dalok. Gitárkísérettel és most már zongorával is. Szólóénekekkel tarkítva, ügyelve arra, hogy egy tanévben legalább egyszer mindenki a mikrofon elé kerüljön egyedül is. (Éppen a hangosítás miatt sokszor úgy érzem, a technikus-stúdiós diákok is tágabb értelemben az énekkarhoz tartoznak.)

Együtt kiválasztjuk a darabokat, a dalos kollégáim biztosítják, hogy legyen mindenkinek kottája, felosztjuk a szólamokat, illetve a szólórészeket. Aztán a néha viccesnek tűnő beéneklés után jöhet a tanulás.

A műsorokban többnyire nem a miénk a főszerep, inkább csak az általunk előadott zenei anyaggal illusztráljuk az éppen soron következő évfolyam előadását.
Ezért aztán nem elég a dalokat megtanulni, hanem a közös próbákon is részt kell venni, hogy gördülékenyen menjen minden. Ez elég sok plusz próbát jelent. Egyszer sem nyafognak a tagok, hogy ott kell maradni az iskolában. A lelkesedés és a jókedv ilyenkor is határtalan.

Ráadásul a próbák végére minden alkalommal igazi csapat formálódik az adott osztályok (az osztályfőnököket is beleértve), illetve az iskolánk tehetséges szavalói, szólóhangszeresei, valamint az énekkar alkotta közösségből.

Szigorú szakmai szemmel talán néha „szerény” az, amit előadunk, nem magasröptű, nagyobb létszámot (és jelenléti ívet meg énekórák feláldozását) követelő kórusmuzsika. Én mégis minden alkalommal lenyűgözve figyelem ezt a csapatot, és mindig azt érzem, hogy egy kicsit világot váltanak meg…

Köszönöm.

Pap Adrienn

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szixi.blog.hu/api/trackback/id/tr29848419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KisCsirke 2009.01.16. 19:19:02

Szerintem nagyon jó az énekkar! Lehet, hogy februárban én is beszállok! :)

Pap Adrienn 2009.01.16. 21:20:10

Várunk haza, KisCsirke!:)

KisCsirke 2009.01.18. 11:42:20

Tudtok olyan Komárom környéki embereket, akiket érdekelne rock 'n' roll zenekarban való tevékenykedés elsősorban dob és gitár poszton?

Kjuka 2009.01.18. 18:38:21

KisCsirke, esetleg az öcsémet érdekelheti a dolog!

Kjuka 2009.01.18. 18:39:34

Imádtam az énekkart, még akkor is, ha egy kisebbfajta erőszakkal lettem a tagja.
De nem bántam meg soha!(;

És nagyon szeretem az ott megtanult dalokat, a mai napig megvan az összes kottám!(;

KisCsirke 2009.01.18. 23:14:57

Köszi Qka :)! Lehet, h majd megkeresem az öcsédet.

kata(könczi) 2009.12.30. 09:50:32

A sok kacat, ócskaság között, mi évek óta összegyűlt....
még mindig ott egy vastag füzet
tele kottákkal, versikékkel, és mindegyik énekel ha olvasom. /borsózom/ :D
Legfejlesztőbb az általános suliban, és mégsem volt általános.
Csináljátok, csináljátok, csináljátok!...:)
Köszönöm.

Pap Adrienn 2010.01.09. 11:42:39

Könczi! Én ezt csak most láttam! Nagyon boldog vagyok!:) Puszi: Papadri
süti beállítások módosítása