Utolsó kommentek

2010.03.09. 18:02 szixi

Finn hét

Címkék: előadás

A napokban kicsit gyakrabban kerül szóba nyelvrokonaink élete, s mindaz, amit tudunk róluk. Érdemes néha elgondolkozni azon, vajon hogy is maradhatott meg népünk a Kárpát-medence szívében a szomszédjaiktól annyira eltérő nyelvvel, s keresni a gyökereinket.

Március 9-én délután Zsidi Henriett és Simon Szilvia tanárnők (Alapy Gáspár Szakközép- és Szakképző Iskola) előadást tartottak a nyelvrokonság mibenlétéről.

Színes és szemléletes előadásukból megtudhattuk, hogy a két nemzet az uráli nyelvcsalád két szélén helyezkedik el, így lehetséges, hogy a felületes szemlélő nehezen veszi észre a rokon vonásokat.

Láthattunk fotókat a közelebbi és távolabbi nyelvrokonainkról, megismerhettük, milyen bizonyítékai vannak az ősi közös nyelvnek, milyen életmódot folytat e nyelvcsalád egy-egy nemzete.
De nemcsak a nyelvről esett szó. Hallhattuk, hogy a finn heavy metal most fedezte fel számára a Kalevalát, a finn eposzt, s ennek bizonyos motívumait beépíti a zenéjébe, sajátos hangzású világzenei kemény rockot létrehozva ezzel.
Végül egy tesztet oldottunk meg közösen, amiből további információkat tudhattunk meg Finnországról, a finn népről, kultúráról.

Köszönjük szépen az élvezetes előadást!

Az aulában található egy faliújság, amelyen olyan fogalmak, dolgok vannak feltüntetve, ami hirtelen eszünkbe juthat a finnekről. Pori Jazz Fesztivál, Nyelvrokonság, Kalevala, Apocalyptika együttes, szauna, az „ezer tó országa”, Mikulás, Kimi Räikkönen, rénszarvas.
Örömmel vennénk, ha további ötletek is megjelennének a falon, illetve képi anyaggal, illusztrációval gazdagítanák az érdeklődő diákok a felületet.

Pap Adrienn

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szixi.blog.hu/api/trackback/id/tr821826000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása